marquee Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat
Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

FAQ

Er zijn inmiddels veel aanbieders van sportweddenschappen in Nederland, met en zonder vergunning en ook veel websites waar je informatie kunt vinden over hoe en waar je het beste kunt gokken op sport.
In onze FAQ zullen we op zoveel mogelijk van jouw vragen antwoord geven. Van informatie over bookmakers, bonussen, wet- en regelgeving en vragen van algemene aard. Maar ook vind je hier een lijst met veel gebruikte termen bij sportweddenschappen.

Aan de linkerkant zie een menu met onderwerpen en aan de rechterkant de vragen. Als je op het plusje klikt, vind je het antwoord op de vraag. En mis je een antwoord op je vraag, stuur ons dan je vraag via het contactformulier

Bookmakers

Bookmaker is de Engelse uitdrukking voor een bedrijf of persoon die het (online) mogelijk maakt om te wedden op de uitslag van een wedstrijd, toernooi of gebeurtenis.
De bookmaker bepaalt wat de verhouding is tussen inzet en uitbetaling. Dit wordt ook wel odds genoemd. Bij een grote winstkans is dit meestal een klein bedrag. Bij een kleine winstkans kan het een enorm bedrag zijn. Online bookmakers kunnen behoorlijk van elkaar verschillen op het gebied van aanbod en odds. Via onze site maken we dit inzichtelijk, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Het aantal verleende vergunningen blijft groeien. Hieronder tref je een lijst met partijen met een vergunning. Onder de naam van de vergunninghouder tref je de sites die zijn gericht op de Nederlandse markt. 

 

 

De meest actuele lijst vind je bij de Ksa https://kansspelautoriteit.nl/veilig-spelen/veilig-online-gokken/kansspelwijzer-online-gokken/

De criteria op basis van waarvan je bookmakers voor sportweddenschappen kunt vergelijken zijn:

 • Is er een Nederlandse vergunning
 • Zijn er goede reviews
 • Biedt de bookmaker een bonus, welkomstbonus/strortingsbonus/free bets
 • Is er een goede en overzichtelijke website
 • Kun je eenvoudig en veilig een account aanmaken
 • Is er een mobiele app
 • Is er groot aanbod in verschillende sporten
 • Uitbetaallimiet
 • Wat zijn verschillende Support/klantenservice opties, chat/telefoon/e-mail

Dit is volledig afhankelijk van zowel de sport, de competitie of League (Eredivisie, Premier League, Bundesliga etc., toernooi of wedstrijd, zoals Roland Garros, Wimbledon, Tour de France.
De ene bookmakers heeft weer betere odds voor de ene wedstrijd of sport en de ander weer voor een andere competitie. Het kan dan ook zeer de moeite waard zijn om jouw voorkeur te matchen met de ouds-strategie van een bookmaker. Een handige tool daarbij kan Betoptimizr zijn https://betoptimizr.com

Een bookmaker is betrouwbaar als

  • er een NL vergunning is 
  • een toezichthouder (de Ksa) de bookmaker controleert
  • je oddsberekening eerlijk is en transparant.
  • je snel uitbetaald krijgt
  • je verschillende bankopties hebt
  • je goed gecheckt wordt bij het aanmaken van een account
  • je eenvoudig toegang krijgt tot een medewerker van de klantenservice.
  • je je stortingslimieten of inzetlimieten gemakkelijk kunt vinden en wijzigen als je dat wilt.
Bij het aanmelden bij een bookmaker doorloop je de volgende stappen:
 • je begint met de registratie door je e-mail en wachtwoord aan te maken
 • vervolgens maak je een foto van je ID, dit werkt met je mobiel het snelst
 • je vult je gegevens aan: telefoonnummer, IBAN en adres
 • de iDIN check wordt gedaan
 • je stelt je limieten in, zowel in bedrag als in speeltijd
 • je kiest je bonus (bij Betcity (link) is dit bijv € 50 free bet of € 100,00 free spins)
 • je stort (bijvoorbeeld via IDEAL) een bedrag
En je kunt je eerste weddenschap plaatsen.

Dit kan, als je een account hebt, via o.a. IDEAL, Paypall, of creditcard.

Het kan voorkomen dat er iets is met een bonus of weddenschap, of dat je problemen ervaart met een betaalmogelijkheid. Er is dan altijd een klantenservice die je kan helpen bij de betreffende bookmaker. Je kunt contact leggen via e-mail, social media of via een chat op de website van de bookmaker. Soms is er ook een mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen met de betreffende bookmaker.
Kom je er helemaal niet uit met de bookmaker, dan kun je ook een klacht indienen bij de Kansspelautoriteit.

Bonussen

Online aanbieders van sportweddenschappen hebben relatief lage kosten, aangezien zij vaak geen grote kantoren hebben of andere hoge kosten. Dit heeft als voordeel dat zij in staat zijn om jou als nieuwe speler extra speelgeld te geven, of wel een bonus. Dit doen ze vaak om je welkom te heten en je als klant proberen te houden (via bijvoorbeeld een freebet), zodat je een volgende keer aan hun denkt als je op je team of favoriete sport wilt wedden.

Bookmakers doen met bonussen, acties en promoties hun uiterste best om jou als (beginnende) sportwedder welkom te heten. Zo kun je soms bij het openen van een account een welkomstbonus krijgen, afhankelijk van het door jou gestorte bedrag. Ook zijn er doorlopend acties waarbij extra bonussen en bijvoorbeeld ook free-bets te winnen zijn. Tijdens het wedden op sport kun je die bonussen vrijspelen. Meer informatie over een actie vind je altijd op de website van de bookmaker.

Bookmakers bieden voornamelijk 3 verschillende soorten bonussen aan: 

Freebet

 • Een freebet is een gratis weddenschap en de ideale manier om een bookmaker/goksite uit te proberen en daarnaast kun je ook nog eens risicoloos geld winnen! En worden vaak aangeboden als welkomstbonus of loyaliteitsbonus. Overzicht van bookmakers en freebets

Stortingsbonus:

 • Een stortingsbonus is een bonus die je ontvangt bij een storting –de vorm van een welkomstbonus of reload bonus. Stortingsbonussen komen praktisch altijd met een bonuspercentage van tussen de 25 en 200% – het meest voorkomende is de stortingsbonus van 100% oplopend tot een bedrag in euro’s. Overzicht van bookmakers en stortingsbonus

Welkomsbonus

 • Een welkomstbonus is een bonus die jij ontvangt als je je als nieuwe speler aanmeld bij een bookmaker/goksite/casino. Deze bonus is eenmalig geldig alleen als nieuwe speler. Er zijn verschillende soort welkomstbonussen en variëren van stortingsbonus, freebet, gratis spins, risk free bet, gratis weddenschappen tot free spins.

Dit is persoonlijk, de beste bonus voor jou hoeft niet persé de hoogste bonus te zijn. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het stortingsbedrag; hoe hoger de storting, hoe hoger de bonus, soms wel tot 100 %. En als je zelf een limiet gesteld hebt, kan dit bij de ene bookmaker met een lager maximum dan toch interessanter zijn, dus oriënteer je hier goed op.

Veel gebruikte termen

Een accumulator weddenschap (ook wel Acca weddenschap genoemd) is een combinatie van meerdere weddenschappen. Bij een accumulator worden de odds/quoteringen van alle voorspellingen met elkaar vermenigvuldigd en vormen dan samen de uiteindelijke quote. Bij een accumulator moet je alle voorspellingen goed hebben om de weddenschap te winnen. Andere benamingen zijn combinatieweddenschap of multiple (meervoudige) weddenschap.

Het woord ‘banker’ kom je tegen bij accumulator/combinatie of systeemweddenschappen. Een ‘banker’ is een weddenschap waarvan je bijna honderd procent zeker weet dat die uitkomt.

.

Bankroll is je saldo bij een bookmaker, dus hoeveel geld er op jouw ‘wedrekening’ staat. Er bestaat ook nog bankroll management. Dit is het beheren van het geld dat op jouw bankroll staat. Dus hoe je ermee om gaat.

Bet is een ander woord voor een afgesloten weddenschap.

Een freebet is een gratis wedtegoed, waarmee je dus feitelijk zonder risico kunt inzetten. De winst mag je gewoon houden, maar – anders dan bij een reguliere bet – de inleg niet.

Bij hedging sluit je een tegenovergestelde weddenschap af ten opzichte van de bet die je wil plaatsen. Hiermee dek je een gedeelte van je verlies als jouw voorspelling niet uitkomt, terwijl je nog steeds iets wint als je wel goed zat.

Normaal gesproken sluit je altijd voorafgaand aan een wedstrijd of evenement een weddenschap af, maar dat geldt niet bij live wedden. Hierbij zet je juist tijdens zo’n evenement of wedstrijd in. Dit is daarom ook een erg spannende manier van wedden. Een bet kan zomaar gelijk goed of fout zijn, omdat je ook op hele kleine dingen als een ingooi, gele kaart of een goal kunt inzetten. Een weddenschap kan dan zomaar binnen een minuut al gespeeld zijn. 

Het grote voordeel aan live wedden is het feit dat je kunt wedden op basis van wat je ziet. Dus wanneer je opmerkt dat de het ene team beter is dan het andere, kun je op een goal van dat team inzetten. Je kunt ook voorspellen dat dat team zal winnen. De kans dat dit uitkomt is dan veel groter dan wanneer je voor de wedstrijd inzet zonder ook maar iets gezien te hebben.

Dit zijn de getallen die laten zien hoe vaak de bookmaker jouw inzet vermenigvuldigt bij winst. Bij voetbalwedstrijden zie je bijvoorbeeld altijd drie getallen. Eén bij team 1, één bij een gelijkspel en nog één bij team 2. Dat zijn de odds, oftewel quoteringen.

Een outright betekent letterlijk dat je wed op de uitkomst van bijvoorbeeld een seizoen in de Eredivisie of de uitkomst van een specifieke wedstrijd, zoals de winnaar van het WK Dart.

Dit is simpelweg een weddenschap bestaande uit één voorspelling. Dus stel je zet in op de wedstrijd Ajax – PSV en voorspelt dat Ajax wint. Dit is jouw enige voorspelling op je spelformulier en jouw inzet gaat keer de quotering van die ene voorspelling. Dat is een single bet.

Stake is een Engels woord voor inzet. Dus dit betekent: het bedrag dat je plaatst op een bepaalde weddenschap.

Sportsbook staat voor het totale aanbod van sporten van een specifieke bookmaker.

Je kunt de systeemweddenschap zien als een verzameling van accumulators. Het voordeel aan systemen tegen opzichte van de combinatieweddenschap, is het feit dat niet alle weddenschappen goed hoeven te zijn om winst te pakken.

Virtual Sport gokken betekent dat je in kunt zetten op wedstrijden die niet fysiek ergens gespeeld worden, terwijl dit wel zo lijkt. Je wed feitelijk op een softwarematig gestuurde wedstijd. 

Wet-en regelgeving

De Kansspelautoriteit (KSA) bewaakt de wel op de kansspelen. De KSA verleent kansspelvergunningen en ziet er op toe dat vergunninghouders zich aan de wet en regelgeving houden en de Kansspelautoriteit heeft naast het uitgeven van de vergunningen ook als doel om illegale kansspelen te bestrijden en spelers te beschermen tegen een gokverslaving.

Bij de Kansspelautoriteit kun je ook eventueel een klacht indienen over een vergunninghouder indien deze zich niet aan wet-en regelgeving houdt.

Alle kansspelaanbieders ofwel bookmakers met een vergunning in Nederland hebben zich te houden aan de wet-en regelgeving in Nederland. Ze zijn verplicht de slogan:  “18+ wat kost gokken jou? Stop op tijd”  te voeren en hun website en checks hierop aan te passen, door een ID en iDIN  check bij het aanmelden, zodat gokken onder de 18 jaar niet mogelijk is.

Indien je als speler toch problemen met gokken ervaart, kun je terecht bij Loket Kansspel. Hier wordt ook hulp geboden bij een eventuele gokverslaving.

 

Het Cruks register is het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen en via de website van het Cruks register kun je jezelf inschrijven en een speelpauze geven als je het gokken niet meer onder controle hebt. Een speelpauze betekent dat je direct minimaal 6 maanden niet meer kunt gokken op Nederlandse goksites en niet in Nederlandse speelhallen of casino’s.

Op Gokken op alle sport zul je alleen maar aanbieders van sportweddenschappen vinden met een vergunning in Nederland zijn.

Er zijn er ook nog een paar met geen actieve url: Novamedia en Jo1.

Op de website van de Kansspelautoriteit vind je alle gegevens van de vergunninghouders voor online sportweddenschappen.

Of je kansspelbelasting moet betalen, hangt af van waar je het bedrag gewonnen hebt. De Kansspelautoriteit onderscheidt twee groepen bookmakers: aanbieders met een Nederlandse vergunning en aanbieders zonder vergunning. Kort samengevat: als je wint bij een aanbieder met een vergunning, doen zij aangifte. Als je wint bij een aanbieder zonder vergunning, moet je zelf aangifte doen. Een extra reden dus om alleen bij bookmakers met een Nederlandse vergunning te spelen, want dan wordt alles automatisch al voor je geregeld. Op de website van de belastingdienst vind je nog meer informatie.

.

Algemeen

Het is handig om te weten:
 • welke betrouwbare bookmakers er zijn
 • hoe je je bij bookmakers kunt aanmelden
 • wat veel gebruikte termen, zoals wat odds, betekenen
 • welke strategieën er zijn
 • welke type bonussen er bestaan

Alle bookmakers die we op onze website noemen, hebben een online gokvergunnning in Nederland en worden gecontroleerd door de Kansspelautoriteit of ze zich aan de wet houden. Zowel de mobiele als normale website van de bookmakers zijn beveiligd en alle gegevens versleuteld zodat je geld en gegevens veilig zijn. En bij het aanmelden bij de bookmakers worden zijn ID en iDIN checks gedaan..

Je kunt verantwoord gokken door

 • plezier te houden in het spelen
 • met geld te spelen wat je niet nodig hebt voor essentiële zaken als levensonderhoud
 • van te voren je limiet te bepalen en niet op krediet te spelen, zo houd je de controle
 • altijd te spelen bij bookmakers met een vergunning in Nederland
 • als je problemen hebt met gokken, en het voelt als een verslaving, je hier actie op onderneemt via Loket Kansspel

.

Laatste Ajax nieuws

Loading...